Athlenda

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

EURO SIGNS: ΑΕΡΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ..


 Τρομοκρατικό χτύπημα από τους Βάσκους της Κάχα Λαμποράλ η οποίοι με δύο "ψαγμένες" κινήσεις απέκτησαν δύο πολύ ταλαντούχους παίκτες που θα δώσουν νέα πνοή στην ομάδα που ετοιμάζουν, ανανεώνοντας παράλληλα και τον κορμό της. Οι Φαμπιέν Κοζέρ και Τιμπόρ Πλεής θα ενταχθούν σε ένα από τα καλύτερα μπασκετικά προγράμματα της Ευρώπης..




 Η Κάχα μας έχει συνηθίσει βέβαια σε τέτοιες κινήσεις. Μπορεί να κάνει και αυτή περικοπές αλλά διατηρεί ένα υψηλό οικονομικό status και ένα υψηλό προφίλ σαν κλαμπ στην Ευρώπη, το οποίο είναι ικανό να προσελκύσει παίκτες. Οι δύο νέες προσθηκές αποτελούν μονάδες με σπουδαία potential και το κλαμπ υπολογίζει πολύ πάνω τους, γι'αυτό και τους έδεσε με 4ετή συμβόλαια.


 Ο Κοζέρ είναι ο παίκτης που ήθελε εδώ και δύο χρόνια ο Ιβάνοβιτς, λάτρης της Γαλλικής αγοράς την οποία γνωρίζει πολύ καλά και "τιμάει" συχνά. Μετά το τέλος της σεζόν ψάχτηκε για τον Ντε Κολό αλλά γρήγορα είδε ότι ο άσσος της Βαλένθια θέλει μόνο ΝΒΑ. Έτσι άναψε το πράσινο φώς για τον Κοζέρ τον οποίο και άρπαξε από τα χέρια των Βαλένθια, Ουνικάχα, Μπιλμπάο (θρυλούταν ότι είχε το πάνω χέρι τη προηγούμενη της μεταγραφής) ολοκληρώνοντας μια σπουδαία μεταγραφή. Ο Ιβάνοβιτς θα τον ταιριάξει με τον Ερτέλ(υπολογίζεται για στάρτερ φέτος) στα γκαρντ φτιάχνοντας ένα πολύ ποιοτικό "γαλλικό" δίδυμο. Ο Κοζέρ είναι παίκτης-Κάχα Λαμποράλ, με ότι περιλαμβάνει αυτό. Σίγουρα μπορεί να απορροφηθεί γρήγορα στο DNA συλλόγου. Έχει την ικανότητα να σκοράρει και να πασάρει μέσα σε μεγάλες ταχύτητες, να παίξει σε γρήγορο ρυθμό και ΚΥΡΙΩΣ να λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις. Ουσιαστικά ο 25χρονος ύψους 1.93 Γάλλος κόμπο γκαρντ μπορεί να καλύψει και τις τρείς περιφερειακές θέσεις αλλά αναλώνεται συνήθως στο "2" και στο "1". Το μεγαλύτερο του αγωνιστικό πλεονέκτημα δεν είναι το εξαιρετικό του ντράιβ που μπορεί να αφήσει κάγκελο κάθε άμυνα (οι φίλοι του ΠΑΟΚ θα τον θυμούνται από το φετινό Εurocup) αλλά το ότι είναι ιδιαίτερα οξυδερκής. Οι ετήσιες αποδοχές του Γάλλου γκαρντ θα φτάνουν τις 500.000 ευρώ.




 Μετά τον Κοζέρ οι Βάσκοι θωράκισαν και τη ρακέτα τους επενδύοντας σε ένα δυνατό prospect, τον 23 χρονο ύψους 2.16μ. Τίμπορ Πλεής. Ο Γερμανός γίγαντας που έκανε μια αρκετα καλή σεζόν στη Μπάμπεργκ του Φλέμινγκ κουμπώνοντας πολύ καλά στο "5" με τον undersized αλλά πολύ δυνατό Σλότερ, φημολογούταν ότι θα αγωνιστεί στο σαμερ λιγκ του Ορλάντο με την Οκλαχόμα αλλά ο Κερεχέτα τον "απήγαγε" χωρίς κανένας να καταλάβει τίποτα. Είναι σωματότυπο-Μπάρατς, με μεγαλύτερη ευχέρεια στο να κινείται στη περιφέρεια, αλλά θέλει πολύ δουλειά στο παιχνίδι του στο πόστ όπου ακόμα είναι αδύναμος. Η Κάχα τον υπέγραψε για 4 χρόνια  ελπίζοντας ότι θα αναπτυχθεί σωστά και ο σύλλογος θα αποκομίσει αγωνιστικά και οικονομικά ίσως οφέλη από αυτόν.


 Στη Βιτόρια βέβαια τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα, από τη στιγμή που η διοίκηση του κλαμπ δε βγαίνει να ανακοινώσει ότι το συμβόλαιο του Ιβάνοβιτς τρέχει κανονικά. Ο ίδιος ο Μαυροβούνιος έχει ιδιαίτερη σχέση με τον Κερεχέτα αλλά οι φήμες δίνουν και παίρνουν μετά την άρνηση του Μαυροβούνιου για μείωση αποδοχών. Πάντως ο Ντούσκο εισηγήθηκε την ανανέωση του Μίλκο Μπιέλιτσα, κίνηση η οποία πραγματοποίηθηκε άμεσα,όπως και τον ερχομό του Κοζέρ. Μια ακόμα κίνηση ανανέωσης που υπάρχει κατά νου είναι η προώθηση στην 1η ομάδα του 18 χρονου Αγγλου πόιντ γκαρντ(γεννημένου στην Ολλανδία) Ντεβόν Βαν Όστρουμ, ο οποίος ανήκει στη Κάχα αλλά φέτος έπαιξε ως δανεικός στη Ταραγόνα. Πολύ αθλητικός, εξαιρετικά πόδια αλλά, όπως είναι φυσικό, λίγο "άγουρος" ακόμα. Όσον αφορά τα υπόλοιπα,το κλίμα είναι θετικό για παραμονή των Πριγκιόνι-Νοτσιόνι στη Βιτόρια και αυτό συνεπάγεται ένα ρόστερ 10 πολύ ποιοτικών και ισάξιων παικτων. Ένα multi-ευρωπαϊκό ρόστερ, με παίκτες από όλες τις χώρες όπως άλλωστε συνήθιζε πάντα η πολυπολιτισμική αυτή ομάδα. Ίσως να προστεθεί και ένας Αμερικανός στα φόργουορντ. Ίσως.. Ιβάνοβιτς έχουμε..

4 σχόλια:

  1. δεν ξέρω ρε συ jim. τις παλιές καλές εποχές ήμανε φόλα tau. φοβερό ρόστερ, πολύ καλές επιλογές, νομίζω λίγο η ατυχία, λίγο το οτι ποτέ δεν ήταν όντως η καλύτερη ομάδα της στέρησαν έναν ευρωπαικό τίτλο που πιθανά-πιθανά ξαναλέω- άξιζε (ιδίως τότε στους φοβερούς τελικούς με την bologna). τα τελευταία χρόνια μου κάνουνε σαν να τρώς ένα ωραίο καλοψημένο φιλέτο αλλά χωρίς μπαχαρικά και αλάτι. Ναι μεν, αλλά. Πάντα οι 8 στους 10 θα είναι πολύ καλοί, και οι υπόλοιποι 4 δεν θα κολλάνε. προσωπικά δεν ψήνομαι με τις "ψαγμένες" επιλογές τους. Tελικά ποιός πήρε τίτλο στην Ευρώπη (το κυπελλούχων με εμάς δεν το μετράω- ήταν στην έδρα τους και είχανε rivas...:) ) λόγω των ψαγμένων επιλογών του? Εκτός πάλι αν σχολιάζουμε την tau ως μία καλή ευρωπαική ομάδα με ταβάνι το final4... ;)

    PS: φίλε Querejeta αν θες τίτλο, κοίταξε ποιοί πήρανε τα 2 τελευταία χρόνια ευρωλίγκες και πώς διαμόρφωσαν ακριβώς το ρόστερ τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου palok. Τι μου θύμησες τώρα.. Τελικό κυπελλούχων με Μπάνε στα καλύτερα του, all-time classic εμφάνιση! Μεγάλες ομάδες δεν είναι αυτές που κατακτούν μόνο την Ευρωλίγκα. Η Κάχα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Για θυμήσου.. Πήρε τον τίτλο στην Ισπανία με σουίπ (κ μειονέκτημα έδρας) απέναντι στην ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας σε μια σεζόν (τη Μπαρτσελόνα)ενώ είχε πάρει πάλι την ACB το '08 με τον Σπάχια. Εμένα φίλε είναι η πρώτη ομάδα που μου'ρχεται στο νου όταν ακούω τη λέξη Ευρωλίγκα (κάτι παρόμοιο είχε πεί και ο Γκέρσον παλιότερα).

      Διαγραφή
  2. Γειά σου φίλε, χαίρομαι που αγαπάμε παρόποιες ομάδες, η κάχα είναι και η δικά μου αδυναμία.
    Γενικά για τον κοζέρ δεν έχω άποψη, αλλά ο γερμανός Πλεής παραείναι άμπαλος κατά τη γνώμη μου, αλλα θα έιναι καλός για τις προπονήσεις. Θα διαφωνίσω και για τον Ερτέλ, μακάρι να διαψευστώ οικτρά, αλλά είναι χειρότερος και από τον Μάντζαρη, τον έβλεπες πέρυσι και τον λυπόσουν έμπαινε 5 λεπτά σε κάθε ημίχρονο έκανε από 2 λάθη 2-3 χαμένα σουτ και εφευγε με σκυμένο κεφάλι και αναγκαζόνταν ο γερο Πριτζιόνι να παίζει 30 λεπτά.
    Ευτυχώς υπάρχει ο πυρηνικός Τελέτοβιτς, και ελπίζω φέτος να μη τα ξαναζητάν όλα από αυτόν. Αν κατάφερνε ο αντίπαλος να τον εκνευρίσει ή να τον βγάλει εκτός τότε κανένας μα κάνενας άλλος δε μπορούσε να γυρίσει το ματς. Ευτύχώς υπάρχει τώρα και ο γερο Νοτσιόνι και ελπίζω να πάιξει και ο λαμπε αυτό που αξίζει
    Αλλα οποσδήποτε χρειάζεται και έναν φόργουορντ (όπως λες αμερικάνο αλλα ο ιβάνοβιτς είνια πάρα πολύ μυστήριος και στις επιλογές και στις σχέσεις του με αυτούς) γιατί αυτός ο Μπιέλιτσα (ο νεμάνια, όχι ο μίλκο καοτόνικ ο οποίος έιναι φιλότιμος) είναι χειρότερος και του Τέπιτς (ύψηστη μπασκετική βρισιά: είσαι Τέπιτς ρεεεε)
    Άσχετο: κάπου διάβασα ή άκουσα δε θυμάμαι, Ρέυ Άλλεν στους Μαϊάμι; Έχεις ακούσει κάτι αντίστοιχο; Γενικά δεν ακολουθώ φήμες από Εν Μπι Έη καθώς αυτοί είναι χειρότεροι και απο ευρωπαίους πολιτικούς στις φήμες (ι καθένας λέει ότι θέλει) αλλα μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση
    ¨αντε φίλε συνέχισε τη καλή δουλειά να τα λέμε!
    Μ.Π.Λ.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά χαρά Μ.Π.Λ.Α. Δεν είναι κακός ο Πλεής, δουλειά θέλει. Όπως δεν είναι μειονεκτικό να είσαι ισάξιος ή λίγο κατώτερος του Μάντζαρη που είναι πολύ καλός πόιντ.Αν και ο Ερτέλ δεν νομίζω ότι είναι κατώτερος, απλά παίζει διαφορετικά. Ελπίζω φέτος να "λυθεί", είναι σπουδαίο ταλέντο. Ο Τελέτοβιτς έφυγε, ξέχασε τον (ακούγεται ότι συμφώνησε με τους Νέτς). Και ο Λαμπέ και ο Νεμάνια πήγαν πολύ καλά στο τέλος της σεζόν. Για τον Αλεν ενδιαφέρονται οι Νικς πολύ δυνατά, το Μαϊάμι επίσης (αυτοί είναι οι frontrunners) και ακολουθούν η Βοστόνη και το Σικάγο.

      Διαγραφή