Athlenda

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΧΩΣ.. ΤΙΜΩΡΙΑ




Οι Ισπανοί μετά την «κατά λάθος» ήττα και επιλογή αντιπάλου δε ''την πάτησαν'' ενώ όλα συνωμοτούσαν προς αυτή τη κατεύθυνση.  Μαγικά από Κολέ..



 Το σκηνικό είχε στηθεί από την αρχή με μια φαινομενικά παρωχημένη, κατσουφιασμένη Ισπανία να πασχίζει να ακολουθήσει τους φρέσκους και έτοιμους για κάτι που περίμεναν καιρό Γάλλους. Μια από τις πιο ταλαντούχες ομάδες στο παγκόσμιο στερέωμα με σταθερό κορμό παικτών τα τελευταία χρόνια, συνεχείς παρουσίες στα ματς που χαρίζουν απλόχερα ευτυχία ή δυστυχία. Και όμως σήμερα, την επόμενη των προημιτελικών του Ολυμπιακού τουρνουά κάνουμε ένα ακόμα μνημόσυνο των Γάλλων..


 Το ..χθεσινό δε θέλει πολλές κουβέντες. Οι Ισπανοί  έχαναν κάθε προσωπική μονομαχία στο παρκέ απέναντι σε μια ομάδα με μεγαλύτερη ενέργεια, δύναμη, υψηλότερο κίνητρο και πνευματική υγεία τη συγκεκριμένη στιγμή. Ο Σκαριόλο γύρισε σε ζώνη κατεβάζοντας το ρυθμό και σταδιακά τους διακόπτες των Γάλλων. Σίγουρα οι Γάλλοι είχαν αφιερώσει κάποιο χρόνο στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης άμυνας. Κατά εμάς ήταν λάθος όχι η προσέγγιση τους αλλά η φιλοσοφία «επίθεσης» απέναντι στη ζώνη. Ο Κολέ ανέβασε τον Ντιαό στο high post χρησιμοποιώντας τον σαν «σκαλοπάτι» ώστε να χτυπήσει τους Ισπανούς στο κέντρο της ρακέτας, εκμεταλλευόμενος το τεράστιο πλεονέκτημα που σου δίνουν τα playmaking abilities του Γάλλου και φυσικά η ικανότητα του στη πάσα από τη θέση «5»(σε γενικές γραμμές έπαιξαν πολύ καλύτερα στο σχήμα με Ντιαό-Πιετρούς δίδυμο ψηλών). Οι Γάλλοι είχαν σωστές επιθέσεις απέναντι στη ζώνη αλλά το γεγονός ότι δεν τις τελείωναν σωστά τους χάλασε το μυαλό ενώ οι Ισπανοί γρήγορα προσάρμοσαν την άμυνα τους προστατεύοντας την base line. Κάπως έτσι το ματς πήγε στο πόντο με τις δύο ομάδες ανήμπορες να σκοράρουν και όλους μας να ξέρουμε ότι οι Γάλλοι δύσκολα θα κερδίσουν ματς  λεπτομερειών από τους Ισπανούς. 


 Χρειάστηκαν νέα μαγικά από τον Κολέ βέβαια. Εκτός του ότι είχε χειριστεί λάθος τον Πάρκερ, ο οποίος ήταν λιωμένος από το ανελέητο κυνηγητό της πολυπρόσωπης ισπανικής περιφέρειας, γεγονός που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στα τελειώματα του (η μόνη ξεκούραση του ήταν η τοποθέτηση του για λίγο στο «2»). Προσέξτε τον τρόπο που διαλέγει στα τελευταία κρίσιμα λεπτά ο Σκαριόλο, τον τρόπο που θα επιτεθούν οι Γάλλοι απέναντι στην άμυνα του. Μετά τα 8-10’’ της επίθεσης, οι Ισπανοί γκαρντ μένουν «κολλητά» πάνω σε Μπατούμ ή Πάρκερ (ο ένας τους συνήθως είχε τη μπάλα) αφήνοντας ελεύθερη πάσα στο Ζελαμπάλ (τον επέβλεπαν..διακριτικά) τον οποίο έστελναν πάνω στα αδέρφια Γκαζόλ κλείνοντας παράλληλα τις σπλιτ-αουτ πάσες. Ο Κολέ δε πήρε μυρωδιά τίποτα, αφήνοντας στον πάγκο τον (έστω άστοχο δεν έχει σημασία) Ντε Κολό, μακράν τον καλύτερο Γάλλο clutch player. Σκεφτείτε πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν εξελιχτεί τα πράγματα εάν οι μπάλες που πήρε ο Ζελαμπάλ στο τελος κατέληγαν στον Ντε Κολό. Νομίζω δε θα υφίστατο καν το αμυντικό τρικ του Σκαριόλο που περιγράψαμε πιο πάνω.. Μιλάμε μάλιστα για έναν προπονητή ο οποίος δεν έχει -συνολικά- παρουσιάσει καθόλου άσχημη δουλειά με την εθνική ομάδα της χώρας του. Φανταστείτε τους όμως με έναν πραγματικά καλό προπονητή..


 Στα ημιτελικά πέρασαν οι 4 καλύτερες ομάδες του τουρνουά, αυτό δεν χωρά αμφιβολία. Θα προτιμούσαμε έναν ημιτελικό Αργεντινής-Ισπανίας, ώστε να λύσουν μια και καλή τις διαφορές τους οι δύο πιο ταλαντούχες γενιές παικτών που γνώρισε το άθλημα σε εθνικό επίπεδο τα τελευταία 10+ χρόνια. Ας είναι.. Μεγάλα ματς, με τους Ρώσους και τον Μπλάτ να πρέπει να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό τώρα και τους Αμερικανούς να συναντούν την Αργεντινή, με τον Πριγκιόνι αυτή τη φορά.. Let the best man win..

3 σχόλια:

  1. Η τελευταια φαση, με τον Μπατουμ να χτυπαει εν ψυχρω τον Ναβαρο -και μαλιστα μετα απο ταιμ αουτ- τα λεει ολα. Ομαδα χωρις καθοδηγηση, χωρις ψυχολογια, χωρις μεταλλο!

    Στα καθαρα αγωνιστικα, απο την στιγμη που οι Γαλλοι στο πρωτο μερος δεν εχτισαν μια καλη διαφορα, ηταν θεμα χρονου να χασουν το παιχνιδι. Οταν η Ισπανια διαθετει την πολυτελεια να χρησιμοποει μονο για 5 λεπτα εναν παιχτη σαν τον Σαν Εμετεριο, με την Γαλλια να ψαχνει λυσεις τυπου Μποκολο και Ζελαμπαλ, ε τι να πουμε! Η σκυταλοδρομια της Ισπανιας πανω στον Παρκερ απεδωσε, ανασες δεν πηρε ποτε (επαιξε 38 λεπτα) και προς στο τελος του παιχνιδιου ηταν εμφανως σκασμενος. Η Γαλλια εμεινε στο παιχνιδι χαριν στον φανταστικο Ντιο, παιχτης που αποδεικνυει οτι το μπασκετ ειναι παιχνιδι υψηλου iq και ας μοιαζει πλεον με συνταξιουχο (το site του τουρνουα τον δινει 120 κιλα)! Σαν να το παρακανε λιγο ο συμπαθης Γαλλος! Παρ'ολα αυτα χτες ηταν ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφώνώμε αυτά που γράφεις όντως η Γαλλία δεν είχε καθοδήγηση. Αλλά χρειάζεται προπονητής για να μπει ένα ή δύο από τα σουτ που επιχείρησαν οι Γάλλοι στην τέταρτη περίοδο; Οι παίχτες δεν ευθύνονται ποτέ ρε Τζιμ; Ο Ντεκολό πόυ γράφεις, πάει να κάνει λει-απ λες και παίζει 3ον3 και τρώει τάπα. Στο καπάκι τρώει καλάθι.Αντί να ξεφύγουν βρίσκονται πίσω με έναν. Ο τελευταίος που σκόραρε ήταν στο 28'(μετά ο Πάρκερένα τρίποντο και μια βολή).
    Οι ψηλοί της Γαλλίας ανεπαρκείς, τουλάχιστον στο επιθετικό κομμάτι(πλην Ντιό). Με Μπλατ ή Σκαριόλο ή Μανιάνο σίγουρα δεν θα έχανε η Γαλλία.
    Υ.Γ. Η Ισπανία παρότι είναι πτώμα πιστεύω ότι θα κάνει ένα μεγάλο ματς. Επίσης για Φαγε που πήρε ο Ίκαρος τι λες; Μέσα στους τρεις πρώτους σκορερ στη Α1; Με εκτίμηση
    soulis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. polli kali analisi.

    emeina kai ego ekpliktos kathos den ebale nando de colo sto 2 kai batum sto 3, kai antitheta afise enan polli periorsimeno paikti san ton gelabale na paizei.

    to paichnidi ispania - argenzini tha to doume se mikro teliko mou fainetai, giati ean paiksoun i ispani etsi opos me tin gallia diskola ta chtipisoun ton blatt.

    ΑπάντησηΔιαγραφή